Πρόσεξε όπως θα έκανες στο φυσικό κόσμο

Το Διαδίκτυο προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως η άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους άλλους ανθρώπους, η πρόσβαση σε μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών και πόρων για εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Ωστόσο, η απρόσεκτη χρήση του Διαδικτύου μπορεί να σε αφήσει εκτεθειμένο σε διάφορες διαδικτυακές απειλές, καθώς οι εγκληματίες αναζητούν συνεχώς την ευκαιρία να κλέψουν χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες και να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή, το smartphone και τα αρχεία σου.


Μην κοινοποιείς προσωπικές πληροφορίες

Το πρώτο βήμα για να είσαι ασφαλής στο Διαδίκτυο είναι να δημοσιεύεις με σύνεση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσίευσε πληροφορίες που δεν θα σε ενοχλήσει αν έρθουν σε γνώση κάποιου αδιάκριτου ξένου. Έλεγξε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης και βεβαιώσου ότι οι αναρτήσεις σου είναι ορατές μόνο σε εκείνους που τις προορίζεις να είναι.

Κάθε πληροφορία που δημοσιεύεις, μπορεί να είναι χρήσιμη στους απατεώνες. Θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί σου μέσω email, μέσω SMS ή τηλεφώνου, ή ακόμα και από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προσποιούμενοι ότι είναι κάποιος άλλος και προσπαθώντας να σε κατευθύνουν σε κακόβουλους ιστότοπους που είναι υπό τον έλεγχο τους ώστε να υποκλέψουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σου ή τα στοιχεία της κάρτας και του Web Banking σου.

Συμβουλή: Να είσαι προσεκτικός όταν κάποιος που επικοινωνεί μαζί σου ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί μια αρχή (π.χ. την Τράπεζα σου, την Κυβέρνηση κ.λπ.), και σου ζητήσει την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων ή λογαριασμών, π.χ. τα στοιχεία της κάρτας, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σου στο Web Banking, One Time Password (OTP) κ.λπ., ή σε κατευθύνει σε έναν πλαστό ιστότοπο μέσω συνδέσμου ή συνημμένου στο email. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μην απαντήσεις εκτός εάν ελέγξεις πρώτα τη γνησιότητα της κλήσης. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καλείς σε επίσημους αριθμούς του οργανισμού ή της αρχής, όχι σε αυτούς που παρέχονται στο email ή στο τηλέφωνο και να ζητήσεις από την αρχή να το επιβεβαιώσει.

Αγόρασε από καταστήματα που εμπιστεύεσαι

Αγόρασε μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους όπου έχεις πραγματοποιήσει διαδικτυακές πληρωμές στο παρελθόν ή είναι γνωστοί με πολλούς πελάτες. Αναζήτησε κριτικές πελατών όπως θα έκανες για ένα κατάστημα στο φυσικό κόσμο. Βεβαιώσου ότι επισκέπτεσαι τον επίσημο ιστότοπο του καταστήματος / οργανισμού πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής.

Συμβουλή: Βεβαιώσου ότι η διεύθυνση της ιστοσελίδας ξεκινάει με https: // (το «s» σημαίνει «ασφαλές»), η ιστοσελίδα θα πρέπει επίσης να έχει ένα σύμβολο κλειδαριάς δίπλα στη διεύθυνση της.