Χρησιμοποίησε συνετά την τεχνολογία

Απόφυγε τη χρήση Wi-Fi σε δημόσιους χώρους

Απόφυγε τη χρήση Wi-Fi σε δημόσιους χώρους ή τη χρήση δημόσιου υπολογιστή από καφετέρια για πρόσβαση στους τραπεζικούς σου λογαριασμούς ή την εκτέλεση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής πληρωμής, καθώς ένα άτομο με κακόβουλες προθέσεις ενδέχεται να παρακολουθεί το δίκτυο. Σου προτείνουμε να χρησιμοποιείς μια σύνδεση 4G ή ένα κρυπτογραφημένο Wi-Fi που εμπιστεύεσαι.

Πρόσεξε ποιες εφαρμογές κατεβάζεις

Ένας από πιο σημαντικούς στόχους των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο είναι να σε εξαπατήσουν ώστε να κατεβάσεις στην συσκευή σου κακόβουλες εφαρμογές για να πάρουν τον έλεγχο της συσκευής σου ή να προσπαθήσουν να υποκλέψουν πληροφορίες. Σου συνιστούμε να κάνεις λήψη εφαρμογών μόνο από επίσημους ιστότοπους ή γνωστές υπηρεσίες ψηφιακής διανομής (π.χ. Google Play Store, Apple Store κ.λπ.) στους οποίους πραγματοποιούνται διάφοροι έλεγχοι πριν από την κυκλοφορία μιας εφαρμογής. Πάντα να ελέγχεις ότι μια εφαρμογή δεν ζητά περισσότερα δικαιώματα από όσα θα έπρεπε, με βάση το τι πρέπει να κάνει.

Διατήρησε τους κωδικούς πρόσβασης ασφαλείς

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι το ισοδύναμο των κλειδιών στον πραγματικό κόσμο.

  • Μην χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σου. Χρησιμοποίησε έναν διαφορετικό κάθε φορά.
  • Μην αποκαλύπτεις τους κωδικούς πρόσβασης σε κανέναν.
  • Χρησιμοποίησε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: συμπεριέλαβε αριθμούς, γράμματα και άλλα σύμβολα ή μια πολύ μακρά αξέχαστη φράση. Όσο πιο μεγάλος και πολύπλοκος είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψουν.
  • Χρησιμοποίησε ένα λογισμικό διαχείρισης κωδικών πρόσβασης για να αποθηκεύεις όλους τους κωδικούς πρόσβασης.

Μείνε ενημερωμένος

Ένα ενημερωμένο πρόγραμμα περιήγησης (browser) ενδέχεται να σε αποτρέψει να επισκεφτείς κακόβουλους ιστότοπους. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς πάντα μόνο την πιο πρόσφατη έκδοση. Το ίδιο ισχύει για όλα τα λογισμικά που είναι εγκατεστημένα στη συσκευή σου (υπολογιστής, smartphone, tablet), καθώς οι πιο πρόσφατες εκδόσεις περιλαμβάνουν τις πιο πρόσφατες προστασίες ασφαλείας.

Χρησιμοποίησε λογισμικό ασφαλείας

Βεβαιώσου ότι έχεις εγκαταστήσει ένα ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς /κακόβουλα λογισμικά (anti-virus/anti-malware software) στη συσκευή σου για τον εντοπισμό και την αφαίρεση τυχόν κακόβουλου περιεχομένου.