Αναβαθμίζεται η διαδικασία πιστοποίησης των στοιχείων σου κατά τη διάρκεια διαδικτυακών συναλλαγών μέσω της υπηρεσίας Safe@Web

Στόχος μας είναι να παρέχουμε ακόμα μεγαλύτερη προστασία στις διαδικτυακές συναλλαγές σου με κάρτες της Ελληνικής Τράπεζας, παραμένοντας εναρμονισμένοι με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Πληρωμών (PSD2)

Η αλλαγή περιλαμβάνεται στις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Πληρωμών (PSD2) και στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας και στον περιορισμό των περιπτώσεων απάτης κατά τη διάρκεια της επαλήθευσης των στοιχείων του πελάτη.

Αυτή η αλλαγή ενισχύει τον έλεγχο ταυτοποίησης των πελατών (SCA – Strong Customer Authentication), ενώ παράλληλα απαιτεί την καταχώριση τουλάχιστον 2 από τα 3 ακόλουθα στοιχεία:


  1. Κάτι που κατέχεις (π.χ. αριθμός κινητού τηλεφώνου, κωδικός πρόσβασης μίας χρήσης κ.λπ.)
  2. Κάτι που γνωρίζεις (π.χ. PIN, κωδικός πρόσβασης κ.λπ.)
  3. Ένα μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό σου (π.χ. βιομετρικά χαρακτηριστικά όπως δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου κ.λπ.)

   

Πιστοποίηση μέσω του Hellenic Bank Mobile App

Αν έχεις κατεβάσει ή αναβαθμίσει το Hellenic Bank Mobile App, τότε κατά τις αγορές σου από εμπόρους που συμμετέχουν στο Safe@Web, στη συσκευή που βρίσκεται εγκατεστημένο το Mobile App θα εμφανιστεί σχετική ειδοποίηση (push notification). Επίλεξε την ειδοποίηση για να προχωρήσεις σε σύνδεση με το Mobile App. Σε περίπτωση που δεν λάβεις ειδοποίηση, μπορείς να συνδεθείς απευθείας με το Mobile App. Ακολούθησε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη σου για να εγκρίνεις ή να απορρίψεις τη συναλλαγή σου.


Αυτή η νέα διαδικασία θα είναι διαθέσιμη μετά τις 7 Απριλίου 2021 και θα γίνεται αυτόματα όταν έχεις κάνει τουλάχιστον ένα login σε αναβαθμισμένη έκδοση του Hellenic Bank Mobile App.


Πιστοποίηση μέσω κωδικού μίας χρήσης OTP και επιπλέον στοιχείου

Σε περίπτωση που δεν έχεις κατεβάσει ή αναβαθμίσει το Hellenic Bank Mobile App, η πιστοποίηση των στοιχείων σου για διαδικτυακές συναλλαγές θα συνεχίσει να γίνεται με την καταχώριση Κωδικού Μίας Χρήσης - ΟTP (One Time Password) που θα αποστέλλεται μέσω SMS και με καταχώριση ενός επιπλέον στοιχείου αναγνώρισης, το οποίο θα γνωρίζεις μόνο εσύ.

  

   

Βοήθεια και Υποστήριξη

Συχνές Ερωτήσεις

Χρειάζεσαι βοήθεια; Μπορείς πάντα να επικοινωνείς μαζί μας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχεις. Αλλά προτού το κάνεις, ρίξε μια ματιά στις συχνές ερωτήσεις μας.

Τι είναι η υπηρεσία Safe@Web;

Η Safe@Web είναι μια δωρεάν υπηρεσία που παρέχεται από την Ελληνική Τράπεζα και υποστηρίζεται από τη Visa International (υπηρεσία που προσφέρεται στους κατόχους καρτών Visa εμπορικά προσαρμοσμένη (branded) ως " Visa Secure ") και τη MasterCard® International (υπηρεσία που προσφέρεται σε κατόχους καρτών MasterCard® εμπορικά προσαρμοσμένη (branded) ως " Mastercard Identity Check™ "). Η Safe@Web προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια για αγορές στο διαδίκτυο με την κάρτα σας, αφού απαιτεί τη πιστοποίηση της συναλλαγής σας μέσω του Hellenic Bank Mobile App ή τη χρήση ενός Κωδικού Μίας Χρήσης (OTP) και τα τελευταία 2 ψηφία του προσωπικού μυστικού αριθμού (PIN) της κάρτας σας για την ολοκλήρωση της συναλλαγής σε συμμετέχοντες εμπόρους.

Τι είναι ο Κωδικός Μίας Χρήσης (OTP);

Κωδικός Μίας Χρήσης (OTP) είναι ένας συνδυασμός από 6 ψηφία που στέλλονται μέσω SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχετε εγγεγραμμένο με την Ελληνική Τράπεζα, κάθε φορά που κάνετε συναλλαγή σε έμπορο που συμμετέχει στη Safe@Web. Ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για μόνο μία συναλλαγή.

Πώς αναγνωρίζω τους εμπόρους που συμμετέχουν στη Safe@Web;

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τους Συμμετέχοντες Εμπόρους στη Safe@Web από τα λογότυπα "Visa Secure" και "Mastercard Identity Check™ " που θα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα τους.

Χρειάζεται να εγγράψω την κάρτα μου για να χρησιμοποιήσω τη Safe@Web;

Η κάρτα σας είναι αυτόματα ενεργοποιημένη για συναλλαγές μέσω της Safe@Web. Αν επιθυμείτε να εγγράψετε αριθμό κινητού τηλεφώνου για οποιεσδήποτε από τις κάρτες σας παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο 8000 9999 αν καλείτε από Κύπρο ή στο +357 22 500 500 αν καλείτε από άλλες χώρες, ΔευτέραΠαρασκευή μεταξύ των ωρών Κύπρου 07:45-20:30, εκτός τραπεζικών αργιών.

Πώς λειτουργεί η Safe@Web;

Σε αγορά σας μέσω διαδικτύου από Συμμετέχοντα Έμπορο, θα εμφανιστεί μια οθόνη η οποία θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της τρέχουσας αγοράς σας, όπως το όνομα της ιστοσελίδας, το ποσό και την ημερομηνία αγοράς. Θα εμφανιστούν επίσης τα τελευταία ψηφία του αριθμού κινητού τηλεφώνου που έχετε εγγεγραμμένο με την Ελληνική Τράπεζα. Ένας Κωδικός Μίας Χρήσης (OTP) θα δημιουργηθεί και θα σταλεί με SMS στο κινητό σας. Θα σας ζητηθεί να καταχωρίσετε αυτό τον κωδικό και τα τελευταία 2 ψηφία του προσωπικού μυστικού αριθμού (PIN) της κάρτας σας, μέσω ερώτησης ασφαλείας, για να πιστοποιήσετε την ταυτότητά σας ώστε να ολοκληρωθεί η αγορά σας.

Εάν η κάρτα σας είναι εγγεγραμμένη στο Hellenic Bank Mobile App, τότε θα μπορείτε να πιστοποιήσετε τη συναλλαγή σας, επιλέγοντας την ειδοποίηση (push notification) που θα εμφανιστεί στην συσκευή σας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το Hellenic Bank Mobile App, για να συνδεθείτε με το Hellenic Bank Mobile App και να ακολουθήσετε τα σχετικά βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη σας για να εγκρίνετε ή να απορρίψετε την συναλλαγή σας.

Πώς με προστατεύει η Safe@Web;

Για όσες κάρτες είναι εγγεγραμμένες στο Hellenic Bank Mobile App, η Safe@Web σας προστατεύει εφόσον οι αγορές σας με την κάρτα επιβεβαιώνονται μέσω του Hellenic Bank Mobile App στο οποίο μόνο εσείς μπορείτε να συνδεθείτε.

Για όσες κάρτες δεν είναι εγγεγραμμένες στο Hellenic Bank Mobile App, σας προστατεύει εφόσον οι αγορές σας με την κάρτα είναι προστατευμένες με τον Κωδικό Μίας Χρήσης (OTP), μόνο εσείς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για αγορές στο διαδίκτυο σε Συμμετέχοντες Εμπόρους. Κάθε Κωδικός Μίας Χρήσης ισχύει για μόνο μία συναλλαγή και έτσι για κάθε αγορά μέσω Safe@Web θα σας αποστέλλεται καινούργιος κωδικός. Επιπρόσθετα, θα σας ζητηθεί, μέσω ερώτησης ασφαλείας, να καταχωρήσετε τα τελευταία 2 ψηφία του προσωπικού μυστικού αριθμού (PIN) της Κάρτας σας, ούτως ώστε η συναλλαγή να ταυτοποιηθεί. Παρακαλούμε σημειώστε ότι σε περίπτωση αλλαγής του προσωπικού μυστικού αριθμού (PIN) της Κάρτας σας, τα τελευταία 2 ψηφία αυτού του προσωπικού μυστικού αριθμού (PIN) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στην Safe@Web.

Πόσο κοστίζει η Safe@Web;

Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει την υπηρεσία Safe@Web δωρεάν.

Μπορώ να εξαιρεθώ από την υπηρεσία Safe@Web;

Όχι, η υπηρεσία Safe@Web είναι υποχρεωτική για χρήση κάρτας της Ελληνικής Τράπεζας σε εμπόρους που αποδέχονται κάρτες Visa/ MasterCard® και υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα ‘Visa Secure’ και ‘Mastercard Identity Check™’.

Τι πρέπει να κάνω αν αντιμετωπίσω προβλήματα με τη Safe@Web;

Για οποιαδήποτε βοήθεια παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο 8000 9999 αν καλείτε από Κύπρο ή στο +357 22 500 500 αν καλείτε από άλλες χώρες, Δευτέρα-Παρασκευή μεταξύ των ωρών Κύπρου 07:45-20:30, εκτός τραπεζικών αργιών.

Μπορώ να κάνω αγορές σε εμπόρους που δεν συμμετέχουν στη Safe@Web;

Ναι. Ωστόσο, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Safe@Web. Για να προβείτε στην αγορά σας σε τέτοιους εμπόρους, απλώς θα ακολουθήσετε την κανονική διαδικασία πληρωμής.

Πώς γίνεται η πιστοποίηση μέσω του Hellenic Bank Mobile App;

Κατά την αγορά σας μέσω διαδικτύου από συμμετέχοντα έμπορο, με κάρτα εγγεγραμμένη στο Hellenic Bank Mobile App, θα εμφανιστεί σχετική ειδοποίηση (push notification) στην συσκευή σας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το Hellenic Bank Mobile App όπου και θα πρέπει να την επιλέξετε για να προχωρήσετε και να συνδεθείτε με το Hellenic Bank Mobile App. Ακολούθως, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη σας για να εγκρίνετε ή να απορρίψετε την συναλλαγή σας.

Μέσα σε πόσο χρόνο θα πρέπει να λάβω την ειδοποίηση (push notification);

Η Ελληνική Τράπεζα θα στείλει σχεδόν αμέσως την ειδοποίηση (push notification) και πρέπει να ληφθεί από εσάς μέσα σε λίγα λεπτά.

Τι γίνεται εάν δεν λάβω την ειδοποίηση (push notification);

Στις περιπτώσεις όπου η Τράπεζα θα εντοπίσει ότι υπάρχει συστημικό πρόβλημα, θα σου αποστείλει Κωδικό Μίας Χρήσης (OTP) για να ακολουθήσεις τα σχετικά βήματα και να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την αγορά σου μέσω της διαδικασίας Κωδικού Μίας Χρήσης (OTP) και των τελευταίων 2 ψηφίων του PIN σας.

Τί γίνεται αν δεν συνδεθώ στο Hellenic Bank Mobile App ή δεν εγκρίνω την αγορά μέσα σε λίγα λεπτά;

Σε περίπτωση που παρέλθουν κάποια λεπτά και δεν συνδεθείτε με το Hellenic Bank Mobile App ή ενώ έχετε επιλέξει την ειδοποίηση (push notification) και συνδεθήκατε με το Hellenic Bank Mobile App, δεν εγκρίνετε τη συναλλαγή Σας έγκαιρα, θα πρέπει να επιστρέψετε στη σελίδα του εμπόρου όπου θα μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά να κάνετε την αγορά σας, μέσω της διαδικασίας Κωδικού Μίας Χρήσης (OTP) και των τελευταίων 2 ψηφίων του PIN σας.

Τί γίνεται εάν επιλέξω να μην εγκρίνω την αγορά μου μέσω του Hellenic Bank Mobile App;

Η ταυτοποίησή σας δεν θα είναι επιτυχής και θα πρέπει να επιστρέψετε στη σελίδα του εμπόρου για να ελέγξετε την αγορά σας.

Πώς λειτουργεί ο Κωδικός Μίας Χρήσης (OTP);

Σε αγορά σας μέσω διαδικτύου από Συμμετέχοντα Έμπορο, με κάρτα εγγεγραμμένη με τη Safe@Web, θα εμφανιστεί μια οθόνη η οποία θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της τρέχουσας αγοράς σας, όπως το όνομα της ιστοσελίδας, το ποσό και την ημερομηνία αγοράς. Θα εμφανιστούν επίσης τα τελευταία ψηφία του αριθμού κινητού τηλεφώνου που έχετε εγγεγραμμένο με την Ελληνική Τράπεζα. Ένας Κωδικός Μίας Χρήσης (OTP) θα δημιουργηθεί και θα σταλεί με SMS στο κινητό σας. Θα σας ζητηθεί να καταχωρίσετε αυτό τον κωδικό και τα τελευταία 2 ψηφία του προσωπικού μυστικού αριθμού (PIN) της κάρτας σας, μέσω ερώτησης ασφαλείας, ούτως ώστε να πιστοποιήσετε την ταυτότητά σας και να ολοκληρωθεί η αγορά σας.

Πώς θα λάβω τον Κωδικό Μίας Χρήσης (OTP);

Απλά κάντε την αγορά σας μέσω διαδικτύου όπως συνήθως και ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη. Κατά την διάρκεια της αγοράς ο Κωδικός Μίας Χρήσης (OTP) αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχετε εγγεγραμμένο για την κάρτα σας με την Ελληνική Τράπεζα. Αυτός ο κωδικός ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη συναλλαγή.

Μέσα σε πόσο χρόνο θα πρέπει να λάβω τον Κωδικό Μίας Χρήσης;

Η Ελληνική Τράπεζα θα στείλει σχεδόν αμέσως τον Κωδικό Μίας Χρήσης (OTP) και πρέπει να ληφθεί από εσάς στο κινητό σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Τι γίνεται αν δεν λάβω SMS με τον Κωδικό Μίας Χρήσης (OTP);

Αν ο αριθμός κινητού τηλεφώνου που εμφανίστηκε στην οθόνη κατά τη διάρκεια της συναλλαγής ήταν ορθός, τότε ίσως δεν έχετε λάβει το SMS λόγω σφάλματος του συστήματος, προβλήματος τηλεπικοινωνίας κατά την αποστολή ή την παραλαβή του, δυσλειτουργίας της τηλεφωνικής συσκευής σας, κτλ. Παρακαλούμε να προσπαθήσετε ξανά. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη ή/και επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο 8000 9999 αν καλείτε από Κύπρο ή στο +357 22 500 500 αν καλείτε από άλλες χώρες, ΔευτέραΠαρασκευή μεταξύ των ωρών Κύπρου 07:45-20:30, εκτός τραπεζικών αργιών.

Λήγει ο Κωδικός Μίας Χρήσης (OTP);

Ο Κωδικός Μίας Χρήσης (OTP) ισχύει για μερικά λεπτά από την στιγμή της δημιουργίας του και μετά λήγει.

Τι θα συμβεί αν εισάγω λάθος Κωδικό Μίας Χρήσης (OTP);

Επιτρέπονται μέχρι και 3 λανθασμένες καταχωρήσεις Κωδικού Μίας Χρήσης (OTP) μετά από τις οποίες η συναλλαγή τερματίζεται. Παρακαλούμε σημειώστε ότι σε περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή να λάβετε νέο OTP, τότε ενδέχεται να έχετε λιγότερο από 3 προσπάθειες καταχώρησης OTP. Παρακαλούμε πραγματοποιήστε την αγορά από την αρχή και θα λάβετε νέο κωδικό.

Τι πρέπει να κάνω αν ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου μου είναι λανθασμένος;

Αν ο αριθμός κινητού τηλεφώνου που εμφανίζεται στην οθόνη είναι λανθασμένος τότε η συναλλαγή και οποιεσδήποτε μελλοντικές συναλλαγές σε συμμετέχοντες στη Safe@Web εμπόρους δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι να εγγράψετε με την Ελληνική Τράπεζα τον σωστό αριθμό κινητού σας τηλεφώνου. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο 8000 9999 αν καλείτε από Κύπρο ή στο +357 22 500 500 αν καλείτε από άλλες χώρες, Δευτέρα-Παρασκευή μεταξύ των ωρών Κύπρου 07:45- 20:30, εκτός τραπεζικών αργιών.

Τι πρέπει να κάνω αν ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου μου έχει αλλάξει;

Θα πρέπει να επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο 8000 9999 αν καλείτε από Κύπρο ή στο +357 22 500 500 αν καλείτε από άλλες χώρες, ΔευτέραΠαρασκευή μεταξύ των ωρών Κύπρου 07:45-20:30, εκτός τραπεζικών αργιών.

Έχετε οποιεσδήποτε περαιτέρω ερωτήσεις ή δυσκολίες σχετικά με τη διενέργεια αγορών μέσω του Safe@Web;

Μπορείτε να καλέσετε το Κέντρο Επικοινωνίας Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας, ΔευτέραΠαρασκευή από 07:45-20:30, εξαιρούνται οι επίσημες αργίες, στο 8000 9999 αν καλείτε από Κύπρο ή στο +357 22 500 500 από άλλες χώρες.